Om oss

Arkens historia börjar med ett tidsenligt stormöte i Lund 1972, där en grupp studenter, de flesta teologer, beslutar starta ett ekonomisk förening med kristen ekumenisk inriktning och specialiserat på teologisk litteratur. Man var dels besviken på dålig service från ortens dominerande boklåda, och dels ville man försöka pressa ner priserna på kurslitteraturen. Medlemsnumren fördelades i den ordning som medlemsavgifterna betalades in på postgirokontot (idag 45 år senare är vi ca 2.700 medlemmar).

En lokal inhyrdes på Stora Tomegapsgatan där bokcaféet Arken startades. De första åren bedrevs allt arbete ideellt, men småningom anställdes en ekonom och litet senare även en butikschef. När Arken 1983 fick möjlighet att överta den nuvarande lokalen bredvid domkyrkan, flyttade systerföreningen, den likaledes kooperativa tredjevärdsbutiken Klotet in i det gamla bokcaféet och där har man blivit kvar.

Fram till slutet av 80-talet var huvuddelen av arbetsinsatserna ideella: butikskassan, städningen, skyltningen, faktureringen, postorderpackningen, posthämtningen mm sköttes av frivilliga studenter, men en expanderande verksamhet medförde att kraven på professionalitet blev allt starkare. Tidsandan gjorde det måhända också parallellt svårare att rekrytera frivilliga.

Tidigt gav sig Arken ut med bokbord vid olika kyrkliga möten och konferenser. Innan man fick tillgång till egen lokal, så förvarades boklagret i den blå resväska som ännu kan beskådas i bokhandeln på Kyrkogatan 4 i Lund. Den lär ha haft sin plats under sängen på ett studentrum. Under en drive på 1980-talet inhyrdes en röd Londonbuss som turnerade Lunds och Växjö stift under parollen "Arken kommer".

Arken datoriserades tidigt, tack vare sina unga medarbetare, så redan 1984 printades den första datorgenererade katalogen ut och skickades ut över Sverige. Vi var en av de första bokhandlare som hade datoriserad kassahantering (och fick bland annat bistå Gleerups i Lund, då de några år senare skulle försöka sig på samma sak). Likaså kom webshopen igång i ett jämförelsevis tidigt skede.

På senare år är de största förändringarna att bokhandeln numer drivs av ett aktiebolag, på den gamla föreningens uppdrag - och att vi förverkligat den gamla drömmen att öppna en butik även i Uppsala. Men i grunden är Arken sig lik: vi drivs av en vision av att på kristen, ekumenisk grund sprida teologisk fördjupning och kristen inspiration genom framförallt böcker. Därtill har vi sidosortiment av andra böcker, kyrklig utrustning och presentartiklar.

Arken kommer! Vad vore livet utan böcker!